kjører og leverer juletrærne til kirkene i Stavanger

Bilde av menn som kjører juletre på en tilhenger.

Glade voksne gutter fra St. Svithuns Y’s Men Club i Stavanger går ikke av veien for en dugnadsinnsats for klubben de er en del av.

I år har de enda en gang kjørt ut drøyt 4 meter høye juletrær til kirkene i Stavanger.

– Dette en en kjekk og sosial greie, der vi i løpet av noen timer gjør det trivelig både for de som mottar trærne og oss selv, sier Sigbjørn Sjøthun.

Han har vært med lengst med dette, som startet for ca. 25 år siden, og gleder seg alltid på forhånd. For han vet litt hvordan det blir:

God drøs med de andre, prat med trivelige kirkeansatte, mens en av de andre utkjørerne har med kaffe og ferske Berlinerboller, som inntas på en av pausene.

På den måten blir dette en trivelig runde, som regel i et regntungt Stavanger.

Tidligere medlem i klubben, nå avdøde Kjell Christoffersen, var i sentral i starten. Siden har Sigbjørn hatt hovedansvaret.

De fire på bildet kjører rundt med trærne. Andre medlemmer av klubben har bestilt trærne, andre har dagen i forveien merket og gjort trærne klar for utkjøring.

Mens en annen igjen tar seg av det økonomiske. 

God, gammeldag, dugnad altså.

Inntil et par år siden solgte også medlemmene i klubben juletrær til “vanlige” folk. Men konkurransen ble for hard, så nå handler det bare kjøre juletrær til kirkene.

Sigbjørn husker ekstra godt en opplevelse fra da de solgte trær utenfor Ynglingen:

– Vi har alltid bare solgt norske trær. Men ett år var det snakk om at mange juletrær som ble solgt i Stavanger kom fra Danmark.

En kunde spurte meg om hvor våre trær kom fra. Da svarte jeg som sant var, at de kom fra Gyland. Da kom svaret raskt: 

– Da vil jeg ikke ha det. For da kommer jo trærne fra Jylland!

Han kjøpte heldigvis etter at misforståelsen var oppklart.